Jurnal Pertanika Menganjurkan Seminar Penerbitan Artikel Penyelidikan Berimpak Tinggi | PENERBIT UPM
» BERITA » Jurnal Pertanika Menganjurkan Seminar Penerbitan Artikel Penyelidikan Berimpak Tinggi

Serdang, 11 Mei 2023-Jurnal Pertanika telah berjaya menganjurkan seminar bertajuk "Penerbitkan Artikel Penyelidikan Berimpak Tinggi" di Bilik Seminar, Putra Science Park, Universiti Putra Malaysia (UPM). Seminar mendedahkan para pensyarah dan pelajar pasca siswazah yang hadir dengan pelbagai petua dan kaedah untuk menerbitkan artikel penyelidikan berimpak tinggi dengan berkesan.

Seminar ini dikendalikan oleh YBrs. Prof. Madya Dr. Mohammad Noor Amal Azmai, ahli Lembaga Editorial Jurnal Pertanika Sains Pertanian Tropika. Seminar ini turut menampilkan beberapa penceramah tersohor yang berkongsi kepakaran dan pengalaman mereka dalam penerbitan akademik.

Penceramah pertama, YBhg. Prof. Ir. Dr. Mohd Sapuan Salit, Ketua Editor Eksekutif Jurnal Pertanika, telah mendalami selok-belok penulisan artikel berkualiti. Berdasarkan pengetahuannya yang luas, beliau memberikan panduan berharga tentang cara menghasilkan artikel penyelidikan yang bermutu tertinggi, menekankan kepentingan kejelasan, keaslian, dan pematuhan kepada piawaian akademik.

YBhg. Prof. Dr. Luqman Chuah Abdullah, Ketua Editor Jurnal Pertanika Sains & Teknologi (PJST), menawarkan pandangan daripada perspektif pewasit jurnal. Dengan pengalaman luas dalam bidang itu, beliau memberikan nasihat berharga tentang perkara yang dicari oleh pewasit semasa menilai manuskrip. Para hadirin juga memperoleh pemahaman yang lebih mendalam tentang cara menyesuaikan kerja mereka untuk memenuhi jangkaan pewasit, seterusnya meningkatkan peluang penerimaan dan penerbitan mereka.

Sesi ceramah itu turut menampilkan YBhg. Prof. Dr. Roziah Mohd Rasdi, Ketua Editor Jurnal Pertanika Sains Sosial & Kemanusiaan (PJSSH). Prof. Dr. Roziah berkongsi perkara yang patut dan tidak boleh dilakukan untuk menulis manuskrip saintifik, menonjolkan perangkap biasa yang perlu dielakkan dan amalan terbaik untuk diikuti. Kepakaran dan bimbingan beliau sangat berharga untuk penyelidik yang ingin memperhalusi kemahiran menulis mereka dan meningkatkan kualiti keseluruhan manuskrip mereka.

Melengkapkan barisan penceramah ialah YBrs. Prof. Madya Dr. Phebe Ding, Ketua Editor Jurnal Pertanika Sains Pertanian Tropika (PJTAS). Dr. Phebe memberikan petua praktikal untuk menelusuri proses penerbitan dan memberikan panduan kepada mereka yang ingin menghantar artikel penyelidikan kepada jurnal Pertanika. Bimbingan beliau memberi peserta kemahiran penting untuk melalui liku liku perjalanan penerbitan yang penuh dengan cabaran dan memaksimumkan peluang mereka untuk mendapatkan karya mereka diterbitkan dalam jurnal terkenal.

Jurnal Pertanika kekal komited untuk memupuk pertumbuhan ilmiah dan mempromosikan penyelidikan yang memberi impak dalam komuniti akademik. Melalui pelaksanaan seminar yang berjaya ini, diharapkan peserta seminar telah dilengkapi dengan kemahiran dan pengetahuan yang diperlukan untuk meningkatkan kemahiran penerbitan mereka dan memberi impak dalam bidang masing-masing.

Untuk maklumat lanjut dan kemas kini tentang program akan datang anjuran Jurnal Pertanika, individu yang berminat digalakkan untuk melayari laman web jurnal atau menghubungi terus penganjur acara.

Tarikh Input: 06/07/2023 | Kemaskini: 06/07/2023 | marlina_is

SXEcTAg~